PINK PEPPER (Schinus Molle)
Šta je Pink Pepper ?
Pink Pepper (Schinus molle) je brzorastuće zimzeleno drvo. Ima razne nazive kao peruanski biber, kalifornijski biber ili lažni biber. Drvo može da dosegne 12 – 15 m visine i 5 – 10 metara širine, a takođe se može orezivati. Ima male bele cvetove skoncentrisane na krajevima savijenih grana. Plodovi su bobice veličine 5–7 mm, koje formiraju grozd sličan ribizli. Osim bobica, kora i lišće su takođe jako aromatični kada se zdrobe. Drvo ružičastog bibera je autohtono u Peruu i u ostalim suptropskim predelima Južne Amerike, ali su britanski kolonisti doneli drveće sa sobom u Keniju. Odgovara mu suvo, dobro drenirano tlo i izloženost suncu. Biljka Schinus Molle živi oko 35 godina.
Iako je po imenu i izgledu sličan zrnu crnog bibera, ružičasti biber zapravo nije povezan sa pravim biberom, već je u bliskoj vezi sa indijskim orahom. Njegov ukus bibera sa blago voćnim ukusom je suptilniji od ukusa crnog bibera.
Drevni Inka narod je smatrao drvo ružičastog bibera svetim drvetom. Njime su oblagali svoje hramove i palate i koristili ulje iz lišća u ranim tehnikama mumificiranja. Autohtono stanovništvo koristilo je sve delove drveta, uključujući plodove ružičastog bibera, kao prirodno rešenje za zdravstvene potrebe. Danas se sadi kao ukrasno drvo, za proizvodnju začina i za hemijsku industriju. U kuhinji se koristi kao dobar začin za meso, sosove i druga jela. Kora, list i bobice imaju aromatičan miris kada se zagrebu ili prelome. U poslednje vreme, jako puno se koristi kao dodatak parfemima zbog svoje ljute i blago voćne arome..
Esencijalno ulje Pink Pepper dobija se parnom destilacijom ploda (bobica) drveta Schinus molle. Kada bobice pređu iz zelene u ružičastu boju, započinje se proces branja. Kako je drveće veliko, najčešće se protrese da bi bobice pale na zemlju i tada se sakupe. Odatle se bobice čiste i drobe pre nego što prođu parnu destilaciju. Proces proizvodnje ulja može biti veoma zahtevan jer kada se bobice uberu, isti dan se moraju destilovati da bi se očuvao sadržaj ulja.
Ovo ulje je dobro poznato po svojoj sposobnosti da podrži zdrav metabolizam i imunološki sistem kada se uzima interno. Upotreba ulja ružičastog bibera takođe može pomoći telu da održi zdravu ćelijsku funkciju i celokupno zdravlje ćelija. Glavne hemijske komponente esencijalnog ulja Pink Pepper su dva monoterpenska alkena, limonen i alfa-felandren. U stvari, esencijalno ulje Pink Pepper sadrži više alfa-felandrena od bilo kog drugog pojedinačnog ulja. Ovo čini ružičasti biber jednim od najboljih izvora ovog izuzetnog sastojka.