Sigurnost korišćenja i skladištenje esencijalnih ulja

Esencijalna ulja su izuzetno moćni ekstrati biljaka. Primera radi, 5 ml esencijalnog ulja limuna ekvivalentno je 75 komada limuna. Samo 1 kap esencijalnog ulja peperminta jednaka je 68 šolja čaja od nane. Jedna kap esencijalnog ulja narandže, jednaka je 150 komada ceđenih narandži.

Iz prethodno navedenih primera možemo da zaključimo da je potrebna mala količina ulja da bi izazvala snažnu terapijsku korist. Stoga je veoma važno da vrlo razumno, propisno i sigurno koristimo esencijalna ulja.

Veoma važno pravilo je da nikada ne unesete više od 24 kapi esencijalnih ulja dnevno.

Takođe, veoma važna stavka je da koristimo kvalitetna esencijalna ulja. Neke zaključke o kvalitetu možemo doneti čak i na prvi pogled.

Primera radi, ako negde u marketu ugledate veliku ponudu nekih esencijalnih ulja i da ona imaju iste ili slične cene koštanja, to govori o uljima koja su sumnjivog kvaliteta. Cena koštanja biljaka kao sirovina za izradu, kao i sam proces proizvodnje i dobijanja ulja, nije isti. Tako da ni cene koštanja ne mogu biti iste.

Drugi primer je ambalaža. Kvalitetna esencijalna ulja uvek su pakovana u tamnim (braon ili plavim) staklenim bočicama. Razlog pakovanja esencijalnih ulja u tamne bočice je iz tog razloga što tokom duže izloženosti svetlosti ulje menja kvalitet određenih komponenti.

Kada želimo da interno unesemo kapi ulja (da ih popijemo) uvek moramo da koristimo staklenu ili nerđajuću metalnu posudu. Nikada nemojte da koristite plastičnu ambalažu (čašu ili flašicu). Evo i razloga: Kada esencijalna ulja dođu u kontakt sa plastikom, tada ispuštaju lažni estrogen koji se lepi za receptore estrogena navodeći telo da pomisli da ima više estrogena. To može da poremeti rad endokrinog sistema.

Deca ispod 16 godina nikada ne smeju da interno koriste esencijalna ulja. Dakle, ne smeju da piju (na primer: kap esencijalnog ulja u čaši vode) kao što to smeju odrasle osobe.

Najbezbedniji način internog unošenja esencijalnih ulja je konzumiranje u „veggie caps“ kapsulama. Neposredno pre nego što se popiju sipa se kap ili dve, u zavisnosti od recepta, u kapsulu i proguta se sa vodom.

Neka ulja sadrže visoku koncentraciju furonoida, koji mogu da izazivaju senzibilnost kože. Fotosenzitivna ulja reaguju na izvore UV zraka. Citrusna ulja su fotosenzitivna: Grapefruit, Bergamot, Lemon, Lime (limeta), Wild orange i Cumin.

Interno uzimanje ovih ulja ne pravi problem, međutim, mazanje ovih ulja i izlazak na sunce, može izazvati opekotine ili tamne fleke na koži, osip… Čak iako su namazana jako razblažena. Savetuje se da sačekate minimum 12 h nakon mazanja na kožu ovih ulja, pre nego se izložite sunčevim zracima.

Esencijalna ulja nikada se ne nanose direktno na oči i u ušne kanale, niti se unose u nosne šupljine. Nakon nanošenja esencijalnih ulja izbegavajte dodirivanje očiju ili područja oko očiju. Ukoliko se pak dogodi da esencijalno ulje dođe u kontakt sa očima, nanesite kap frakcionisanog kokosovog ulja (FCO) ili maslinovog ulja na ili u oko i trepćite sve dok se oko samo ne očisti. Nikada u ovakvim situacijama ne koristite vodu da ispirate oko.

Neka ulja su „topla“ jer kreiraju osećaj toplotne senzacije na koži Zato ih treba razblažiti kokosovim uljem kada se koriste na koži. U grupu ovih „toplih ulja“ spadaju:

Birch (breza), Cassia, Cinammon (cimet), Clove (klinčić), Eucalyptus, Ginger (đumbir), Lemongrass, Oregano, Peppermint, Thyme (majčina dušica)  i Wintergreen. Bebe, deca i oni osetljive kože i zdravlja moraju da budu oprezni ili da izbegavaju ova ulja.

Nikada ne uzimajte neka od gore navedenih ulja bez prethodne konsultacije sa aromaterapeutom. Koristeći ih bez adekvatnog znanja ili nedekvatnom primenom, možete dugoročno da ugrozite vaše zdravlje.

Zbog izuzetno prijatnih osećanja koja u nama izazivaju ulja kada ih stavimo u difuzer, često znamo da preteramo sa njegovom upotrebom. Svaki put kada udišete ulja koja difuzer ispušta u vazduh, vašem telu je potrebno vreme da to obradi. Isto kao i kada unosimo hranu i vodu, tako je i kada udišemo.

Potrebno je napraviti ekvivalent da onoliko vremena koliko je difuzer bio uključen, toliko bude i isključen. Primera radi, možete ga koristiti 4 sata ujutru i 4 sata uveče ili u toku noći. Ako ste prehlađeni i želite da se inhalirate nad difuzerom ili toplom vodom u koju ste prethodno sipali par kapi ulja i pokrijete peškirom po glavi, to ne bi smelo da traje duže od 5 minuta. Upotrebom na ovaj način duže od 5 minuta u kontinuitetu, rizikujete da opteretite jetru i bubrege. Neka ulja mogu štipati za oči prilikom ovakve vrste inhalacije, tako da je dobar trik da tada na oči stavite naočare.

Trudite se da nikada duže od 3 nedelje uzastopno ne koristite isto ulje ili blend ulja. Najbolje je da nakon 21 dana korišćenja, napravite pauzu od 7 dana i vratite se na ponovno korišćenje ili promenite ulje ili blend. Postoji veliki broj ulja i blendova, tako da je to i jedan od načina da ispitate koji od njih vašem organizmu najviše odgovara.

Esencijalna ulja nikada se ne koriste u istim količinama i na isti način za odrasle i decu. Ulje Oregano i Lemongrass deca nikada ne koriste. Ulje Eucalyptusa nikada ne koristite blizu lica dece jer deca često pipaju lice rukama. Najbolje ulje za decu je ulje Rimske kamilice.

Korišćenje esencijalnih ulja u trudnoći

U toku trudnoće, preporuke su da se držite dalje od ulja koja deluju na nivo estrogena. Esencijalna ulja koja treba da izbegavate u trudnoći su: Cinammon, Clove, Birch, Clary Sage, Fennel, Wintergreen i Myrrh.

Najbolja ulja za trudnoću su:

 • Ginger (protiv kostipacije i jutarnje mučnine)
 • Lavender (protiv strija na koži)
 • Lemon (protiv umora)
 • Orange (protiv umora)
 • Ylang Ylang (protiv nesanice)

Većina ulja koja se nanose topično (mažu se) na kožu i razumno koriste, bezbedna su za korišćenje u trudnoći i u toku dojenja.

Treba izbegavati internu upotrebu ulja u toku prvog trimestra trudnoće, ali se ulja mogu koristiti aromatično (u difuzeru). Nekoliko esencijalnih ulja mogu i da pomognu tokom i nakon porođaja. Interno uzimanje ulja peperminta treba izbegavati tokom dojenja jer može da redukuje nadolaženje mleka.

Nasuprot tome, neka ulja pomažu nadolaženju mleka: Fennel, Basil, Geranium, Clary Sage, Dill, Jasmine. Naravno, uvek treba izbegavati deo oko bradavica kada se mažu ova ulja na kožu da ne uđu u organizam bebe prilikom dojenja.

Pojedini ljudi imaju nizak kapacitet da lako mogu da dobiju neku vrstu napada (epi napad, alergijski ili napade neke druge vrste). Oni treba da budu oprezni prilikom upotrebe ili da potpuno izbegavaju korišćenje ulja: Fennel (komorač), Rosemary (ruzmarin), Basil (bosiljak) i neke digestivne blendove koji sadrže Fennel (komorač) u sebi.

Oni koji imaju problem sa visokim krvnim pritiskom treba da izbegavaju ulja Oregano (origano) Thyme (majčina dušica) i Rosemary (ruzmarin).

Nisu sva ulja koja su dobra za ljude,dobra i za životinje. Ulja koja se ne preporučuju životinjama su:

 • Birch (breza)
 • Clove (klinčić)
 • Oregano (origano)
 • Tea tree (čajevac)
 • Thyme (majčina dušica)
 • Wintergreen.

Bezbedna ulja za životinje su:

 • Lavender (lavanda)
 • Frankincense (tamjan)
 • Helychrisum (smilje)

Skladištenje esencijalnih ulja

Komponente koje sadrže esencijalna ulja najbolje se čuvaju ukoliko su daleko od izvora svetlosti, toplote, vazduha i vlage.

Duza izloženost kiseoniku uništava i menja sastav esencijalnih ulja. Taj proces naziva se oksidacija. Ovaj proces je spor, ali nakon nekog vremena može da izazove osetljivost na koži. Citrusna ulja i ulja plave boje, podložna su ovom procesu. Ova ulja preporučljivo je čuvati u frižideru.

Neka ulja, kao na primer Myrrh (mirt) ili Sandalwood (ulje sandalovine) zapravo postaju sve bolja sa godinama.

Esencijalna ulja mogu biti zapaljiva i zato ih treba čuvati daleko od otvorenog plamena, varnice ili vatre.

Ulja obavezno čuvajte van domašaja dece. Ukoliko se desi da dete popije esencijalno ulje, odmah mu dajte da popije što više punomasnog mleka (2%), odvedite ga lekaru i obavezno sa sobom ponesite bočicu (radi identifikacije).

Fototoksičnost (osetljivost na sunce) esencijalnih ulja

Osetljivost na sunce (fototoksičnost) poznata i kao fotosenzibilizacija, nastaje kada se koristi sredstvo, u našem slučaju esencijalna ulja, koje uzrokuju kožu osetljivijom na sunčevu svetlost (zapravo bilo koju ultra ljubičastu – UV svetlost) te može lakše da izgori i ošteti se.

Ova ulja ne izazivaju osetljivost kože, ali kada se nanose i koža je izložena ultra ljubičastoj (UV) svetlosti, može doći do osetljivosti na sunce. Ako se fototoksično ulje koristi u aromaterapijskoj masaži, ne sme se sunčati najmanje 12 sati nakon masaže.

Glavni krivci koji izazivaju fototoksičnost su ulja iz porodice citrusa, koja se dobijaju direktnom ekspresijom i bez destilacije. Ipak, postoje neka ulja poput limuna koja i dalje ostaju fototoksična čak i posle destilacije.

Sredstvo koje izaziva ovu osetljivost na Sunce je bergapten sadržan u ulju. Ako ulje sadrži veoma malu količinu bergaptana ili 5 metoksipsolarena (5 MOP) – normalno ispod 0,000075%, efekat neće biti izražen. Takvo je ulje slatke narandže, koje sadrži samo 0,00005%.

Ulja poput bergamota, limete i narandže izrazito su fototoksična kada se koriste u nerazrađenom stanju. Ali ako se koriste u veoma malim razblaženjima, efekat senzibilizacije za sunce u velikoj je meri negativan.

Nemojte dodavati bilo koje od ovih ulja u losione i kreme za sunčanje, jer vam neće olakšati preplanuli ten, već samo može izazvati peckanje i oštećenje kože ako ste izloženi Suncu.

Oni koji koriste Zendocrine blend topično (na koži) neka povedu računa jer je fototoksičan !