CASSIA (Cinnamomum Cassia)
Šta je Cassia ?
Cassia (Cinnamomum Cassia) se smatra jednom od 50 osnovnih biljaka u kineskoj tradicionalnoj medicini. То је zimzeleno drvo rodom iz Kine i Burme. Kasija je uobičajeno poznata kao kineski cimet. Slična je pravom cimetu i oponaša neke koristi cimeta. Oni su iz iste botaničke porodice i obe imaju začinjenu, toplu aromu – ali ulje kore kasije je slađe od cimeta. Esencijalno ulje kasije, odnosno kore kasije dobija se parnom destilacijom kore, listova i grančica.
Ulje kasije, poput ulja tamjana, mirte i nekoliko drugih bilja i ulja, takođe se pominje u Bibliji.
U indijskom medicinskom sistemu, poznatom kao Ajurveda, biljka je dokumentovana kao termogena, ekspektorans, diuretik, služi za čišćenje i koristi se u lečenju lepre, erizipele, simptoma čira, kašlja, nadimanja, dispepsije, menstrualnih problema i tuberkoloze. Takođe se koristi kao prirodni lek protiv bronhitisa, prirodno lečenje od anemije i za rešavanje prirodnog zatvora.
Ulje kasije može se koristiti za čišćenje i kuvanje, a zdravstvene koristi su zaista iznenađujuće. Ulje kasije održava pojačan imunološki sistem, funkcionalan probavni sistem i poboljšava cirkulaciju krvi. Odličan je antidepresiv i već godinama se koristi za izgradnju hrabrosti i osećaja sopstvene vrednosti. Ima i efekat zagrevanja tela.
Kasija se gaji u južnoj i istočnoj Aziji, uključujući Indiju, Indoneziju, Laos, Maleziju, Tajvan i Vijetnam. U SAD, Velikoj Britaniji i Indiji, kasija je najčešća vrsta cimeta koji se koristi. Kasija je zimzeleno drvo iz porodice Cinnamomum koje naraste u visinu od 32 metra. Kora je sive boje, a lišće je tvrdo i izduženo, naraste na oko 120 cm.
Kora Cassia drveta u prahu i u obliku štapića koristi se kao sredstvo za aromu u slastičarskim proizvodima, desertima, pecivima i mesu. Takođe je navedeno u mnogim receptima za kari (curry). Glavni sastojci ulja kasije su benzaldehid, havicol, cimetni aldehid, cimet–acetat i linalool.
Za flavanoide i antioksidativna polifenolna jedinjenja posebno se zna da sprečavaju stvaranje slobodnih radikala i imaju veliki potencijal u ublažavanju procesu bolesti poput raka i dijabetesa.