GINGER (Zingiber officinale)
Šta je Ginger ?
Đumbir (Zingiber officinale), koristi se u narodnim lečenjima hiljadama godina, naročito u Kini i Indiji, Nigeriji i Šri Lanci. Esencijalno ulje đumbira dobija se parnom destilacijom neoljuštenih rizoma – korena (podzemna stabla višegodišnjih zeljastih biljaka). Ovo ulje izuzetno pomaže rad digestivnog trakta, tako da je sastavni deo azijske kuhinje gde se koristi za stvaranje ukusa u kariju, prelivima i supama. Može se konzumirati u mnogim oblicima, u svežem, sušenom, mlevenom obliku, u sokovima i kapsulama kao ulje. Takođe se koristi u slatkišima i alkoholnim pićima.
Đumbir pripada istoj porodici biljaka iz koje su i kurkuma (Turmeric) i kardamom (Cardamom). Sva ova ulja se koriste i kao aromatični začini. Imaju sladak, ljut, začinjen, drveni i topli miris. Esencijalno ulje đumbira je toplo ulje koje deluje kao antiseptik i laksativ, ima antiupalna, antibakterijska i antioksidantna svojstva.
Đumbir je jedan od najstarijih lekova u biljnim i aromatičnim tradicionalnim tretmanima, posebno u Kini, Indiji i na Bliskom Istoku. U Kini se koristi više od 2000 godina za lečenje upale i proliva. Bio je neprocenjiva roba za trgovinu u Rimskom carstvu zbog njegovih lekovitih svojstava. Vremenom se đumbir, usled trgovine začinima, proširio po Aziji, Africi, Evropi i Karibima. Danas je Indija najveći proizvođač đumbira, a slede Kina, Nepal, Nigerija, Tajland i Indonezija. U XIII i XIV veku vrednost kilograma đumbira bila je jednaka ceni ovce. Od 1585. godine, jamajkanski đumbir bio je prvi orijentalni začin koji je uzgajan u Novom svetu i uvežen u Evropu.
Danas se đumbir nalazi na FDA listi namirnica koje su opšte prepoznate kao sigurne i često se koristi za maskiranje ukusa gorkih lekova kao što su sirupi protiv kašlja.