ROSEMARY (Rosmarinus officinalis)
Šta je Rosemary ?
Rosemary (Rosmarinus officinalis) je zimzeleni višegodišnji grm koji voli sunce, visine 1,5 – 3 metra. Poreklom je sa juga Francuske i drugih mediteranskih regiona i član je porodice Lamiaceae. Obično se nalazi na otvorenom, sunčanom terenu sa dobrom drenažom. Biljka ruzmarin se od davnina koristi kao začin za hranu, a takođe i kao prirodni lek. Prvobitno je uzgajan samo u mediteranskim regionima, ali vremenom se uzgoj ruzmarina proširio u umerenim klimatskim oblastima Evrope i Amerike.
Ruzmarin se isprva koristio samo za izgradnju memorije, ali danas su prepoznata i druga lekovita svojstva biljke. Stari Grci su koristili grančice ruzmarina za ukrašavanje glava učenika pre ispita, jer je biljka posedovala moć jačanja pamćenja. Isto tako, grane ruzmarina bacane su u grobove mrtvih, što je predstavljalo uspomene. Drevni ljudi poput Egipćana, Rimljana, Hebreja i Grka smatrali su ruzmarin svetim, a iscelitelji su ga često koristili u ovim ranim kulturama. Rimljani su biljci ruzmarin pridavali poseban značaj i redovno su je koristili u verskim ritualima. Koristio se i tokom ceremonija venčanja, pripreme hrane, kozmetičke nege i kao lekovita biljka. U XIV veku je ulje ruzmarina korišćeno u pripremi vode kraljice Mađarske što je bilo jedno od najpoznatijih kozmetičkih sredstava korišćenih u to vreme. Postepeno je prepoznat značaj biljke i njenog ulja i ruzmarin je postao važan deo digestivnih lekova tokom XVI i XVII veka. Danas se gaji širom sveta zbog svoje značajne hranljive vrednosti i jedinstvenog i divnog ukusa. Puno jela se kuva sa uljem ruzmarina, kao i sa sveže ubranim listovima ove biljke. Listovi se obično koriste sveži ili sušeni za ukus različitih jela.
Esencijalno ulje ruzmarina izvlači se iz lišća i cvetnih vrhova biljke. Sa drvenastim, zimzelenim mirisom, ulje ruzmarina se obično opisuje kao okrepljujuće i pročišćavajuće. Većina korisnih efekata ruzmarina na zdravlje pripisuje se visokoj antioksidativnoj aktivnosti njegovih hemijskih sastojaka. Glavne hemijske komponente esencijalnog ulja ruzmarin su 1,8-cineol, alfa-pinen, koji su opšte poznati po svojim obnavljajućim svojstvima. Hemijski sastav ulja ruzmarina doprinosi njegovoj sposobnosti da odbija insekte i utiče na raspoloženje. Pinen i kamfor su monoterpeni odgovorni za sposobnost ruzmarinovog ulja da odvrati insekte. Ove hemikalije takođe omogućavaju ulju ruzmarina da podsticajno utiče na raspoloženje. Slično kao i upotreba ulja, i hemijski profil ulja ruzmarina je izuzetno raznolik.